Digital fagsamling om FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)

Digital fagsamling om FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)





Statsforvalteren i Troms og Finnmark inviterer med dette til en digital fagsamling om FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Aktuelle deltakere for samlingen er kommunedirektører, medarbeidere og ledere som jobber med rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne, medarbeidere og ledere som jobber med planprosesser, og kommunenes kontaktpersoner for CRPD. I tillegg vil det være deltakere fra Statsforvalterne i Troms og Finnmark, og Nordland, Bufdir og departementet.












Program



09:30 - 09:40Velkommen og innledning ved statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker

09:40 - 10:10Introduksjon CRPD ved seniorrådgiver Marte Skjærvold

10:10 - 10:30Informasjon om CRPD-prosjektet ved rådgiver i Bufdir Mari Kvelvane

10:30 - 10:45Pause


10:45 - 11:00CRPD i planprosesser ved seniorrådgiver Lone Alien Høgda

11:00 - 11:25Erfaringer fra Drammen kommune ved kommunalsjef Espen Sørvig og Nordkapp kommune ved Liss Thomassen

11:25 - 11:30Oppsummering og avslutning





Bakgrunn

FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne ble vedtatt av FNs generalforsamling i 2006, og trådte i kraft i 2008. Konvensjonens hovedmål er å sikre at personer med funksjonsnedsettelse får oppfylt sine menneskerettigheter.

Norge har undertegnet og ratifisert CRPD. Dette innebærer at norske myndigheter er forpliktet til å følge konvensjonens bestemmelser. Dette følger også av Grunnloven § 92, som slår fast at myndighetene skal respektere og sikre menneskerettighetene slik de blant annet er nedfelt i konvensjoner som Norge har sluttet seg til.

Myndighetene skal ivareta konvensjonens forpliktelser i all politikkutforming og i alle former for myndighetsutøvelse på alle nivåer, både nasjonalt, i fylker og i kommuner.

 

Særlig om kommunens ansvar

Kommunene må sikre at menneskerettighetene blir overholdt, og har et hovedansvar for å gi gode og forsvarlige tjenester til innbyggerne sine. De har også en sentral rolle som utøver av nasjonal og lokal politikk. For å ivareta menneskerettighetene, bør kommunene jobbe helhetlig med tjenesteutvikling for å sikre grunnleggende rettigheter for personer med funksjonsnedsettelse.

Det er et nasjonalt mål at tjenestene skal være likeverdige. Kommunenes arbeid og virksomhet står derfor helt sentralt i gjennomføringen av Norges samlede forpliktelser etter CRPD. Hvordan kommunene planlegger, tilrettelegger og tilbyr tjenestene sine, avgjør om mennesker med funksjonsnedsettelser har mulighet til å delta i samfunnet på lik linje med andre. Det er i den enkelte kommune innbyggerne får rettigheter i praksis.

Lover og regler innenfor helse og omsorg, sosiale tjenester, opplæring og plan og bygg gir som regel kommunene et handlingsrom for hvordan reglene skal utøves i praksis. Siden regelverket skal sikre at menneskerettighetene blir fulgt i norsk forvaltning, bør kommunene se til konvensjonen når de skal vurdere ulike handlingsalternativer. I mange tilfeller vil det være best i overenstemmelse med forpliktelsene etter konvensjonen at en velger det handlingsalternativet som i størst grad oppfyller målsettingene i CRPD.


CRPD-prosjektet

Kultur- og likestillingsdepartementet og Barne-, ungdoms- og familiedirektorratet har igangsatt et arbeid for å øke kunnskapen og gjennomføringen av CRPD i kommunene. Arbeidet er organisert som et prosjekt som varer ut 2025.


Som del av prosjektet skal Statsforvalterne i samarbeid med Bufdir:

  • - Bygge opp kunnskap om CRPD internt.
  • - Gi kommunene opplæring i CRPD og hvordan konvensjonen kan gjennomføres lokalt ved hjelp av opplæringsmateriell utarbeidet av Bufdir (på Bufdir.no).
  • - Integrere CRPD i den generelle dialogen med kommunene, innenfor alle sektorer.
  • - Veilede kommunene i hvordan de kan jobbe for å realisere CRPD i sin generelle virksomhet innenfor ulike sektorer gjennom tilbakemeldinger og vedtak, samt i det kommunale planverket

Mer informasjon om CRPD kan dere finne på Bufdirs nettisder: CRPD – Veiledning til FN konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne | Bufdir



Viktige lenker


FNs konvensjon for mennesker med nedsatt funksjonsevne

CRPD-veileder utformet av BUFDIR

Implementeringsprosjekt CRPD 2023 - 2025







Kontakt personer

Elin Flatråker Johansen
78 95 04 09
Jeanette Aronsen
78 95 03 95





Beklager, påmeldingsfristen er utløpt. Ta kontakt med arrangøren for mer informasjon