ZombieLars - en vaksine mot fremmedfrykt?

Foto: Anna Myking, Tordenfilm/NRK

NRK Super-serien «ZombieLars», som nylig avsluttet sin tredje og siste sesong, er «en vaksine mot ideologisk forblindelse - gi dine barn troll og levende ulevende!» skrev kritiker Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv i mars. 

Suksesserien tematiserer Holocaust, rasisme og minoritetsproblematikk for pre-teens. Vi møter vi levende ulevende, hekser, nisser, troll, en ninja og andre som utsettes for diskriminering fra fremmedfiendtlige. Ingen identitet er uproblematisk i dette universet. «Serien er kanskje det mest sofistikerte norske kulturuttrykket i dag som behandler disse temaene», skrev Gabrielsen. 

Men er serien en vaksine mot rasisme og annen fremmedfrykt? Hvordan er den i så fall det? Hva var utgangspunktet for fortellingen om denne koselige zombie-gutten? Og hvordan går en skuespiller til verks for å utvikle en figur som «Torill» (bildet)?

HL-senteret har invitert serieskaper Thomas Seeberg Torjussen og skuespiller Laila Goody (bildet) til å diskutere dette med Holocaust-formidler Peder Nustad og rasismeforsker Alexa Døving. Og Bjørn Gabrielsen, han får styre samtalen. 

Se FB-eventet.Registreringsskjema