Kurs: Rormannskurs (Andunge) 2017

Rormannsertifikat har lange tradisjoner i Asker Seilforening, dette er en institusjon. Fra beskrivelsen under går det frem at her er det mest praktisk, noen av temaene går igjen i båtførerprøven. Hensikten med kurset er å sjekke ut ungdom og voksne for ”lån” av klubbens Andunger. Andunge er Asker Seilforenings egenutviklede klubbåt, satt i produksjon under Andre verdenskrig. Nå i gassfiber er båten en førsteklasses opplæringsbåt. 

Rormannskurset gjennomgår en del forskjellige emner man skal igjennom. Man trenger ikke ta disse i rekkefølge; instruktøren passer på at alle kommer igjennom alle emnene. Den praktiske delen av kurset gjennomføres som mannskap på en av båtene på tirsdagsregattaer.

Temaer: 

  • Navn og uttrykk: Kjennskap til deler i løpende og fast rigg, samt de viktigste deler av skroget. 
  • Nautisk språkbruk: Forklaring av forut, akter, styrbord, babord, le, lo, bidevind, slør, lens, halser, slå, jibbe, loffe, falle av, bakke en fokk. 
  • Sjøkart: Kan tyde de viktigste sjømerkene. 
  • Sjøveisreglene: Kan de viktigste regler for styring og seilas. Kan enkel lanterneføring og lydsignaler. 
  • Knuter: Kan åttetallsknop, båtmannsknop, dobbelt halvstikk, pålestikk, slepestikk, flaggstikk, samt belegge en ende på kryssholt. 
  • Spleiser og taklinger: Kan øyespleis og endespleis, svi enden og legge en takling. 
  • Seiling 1: Kan sette seil, berge og pakke seil samt klargjøre båten ”ship shape” etter bruk. 
  • Seiling 2: Kan beherske en seilbåt under fri seilas på bidevind, slør og lens. Kan manøvrere i havn, legge til bøye og brygge. Kan bruke en dregg. 
  • Nød og sikkerhet: Kan de nødvendige forholdsregler i hardt vær; reve seil, mann over bord, kullseiling, HLR. 
  • Seiling 3: Behersker bruk av spinnaker 

Teorikvelder:  Det avtales et antall teorikvelder før sommeren, ellers blir det 2-4 kurskvelder til høsten så alle får mulighet til å komme igjennom alle temaene.  Teori blir mandager eller torsdager, dette koordineres mellom instruktøren og deltakerne.

Grunnleggende seiling blir samme kvelder, og det vil også være mulig å delta på tirsdagsregattaene for andunger som mannskap etterhvert. 

Deltakelse på tirsdagsregattaer for andunger:
Når man vil være med så er det bare å møte opp. Kom helst ikke noe særlig senere enn 17:30 for da begynner vi å rigge båtene. Vi er klare på regattabanen kl 18 og seilasene varer  til ca 20:30. Tidspunkt for avslutning vil variere litt med vinden og hvor mange seilaser det blir. Selve regattaene er svært uhøytidelige. Er det vindstille kan det bli litt teori eller vedlikehold i stedet.

Kurssted: Blikkskuret" på Børsholmen

Beklager, påmeldingsfristen er utløpt. Ta kontakt med arrangøren for mer informasjon