Intro til Meisnerteknikk med Haakon Mustafa Smestad

Kurs: Introduksjon til Meisnerteknikk

Kursholder:  Haakon M. A. Smestad

Dato: 23. - 24. Mars 2019

Kl:  10.00 - 16.00 begge dager 

Lokalitet: Musikkteaterhøyskolen sal 4

MTF Proff: kr. 650,-

MTF Student: 450,-

Pris Andre: kr. 950,-

Andre Student: 750,-

Max antall: 14 deltagere

Påmelding:  

Kriterier:  


Kursbeskrivelse:

Skuespiller og pedagog Haakon Smestad gir deg i dette kurset en innføring i Meisners metode, og mulighet til å dykke ned i flere av teknikkens mange fasetter samt filosofien bak.

I følge Sanford Meisner har skuespillere to grunnleggende problemer; 

  1. De er for selvbevisste   
  2. De kan ikke lytte. 

Selvbevissthet og manglende lytting er ofte assosiert med usikkerhet i arbeidet, og frykt for at øyeblikket (f.eks i en scene) ikke kommer til å innfri uten at man tvinger det fram. Dette fører til selvgenererte følelser, manglende kontakt og uorganisk handling. Meisners metode leder skuespillerens fokus bort fra seg selv, over på scenepartneren og inn i øyeblikket her og nå. Det er både gledesbetont og befriende å arbeide på denne måten og fører til skuespill forankret i det Meisner anså som skuespillerens overordnede prinsipp; Å leve sannferdig under de imaginære omstendigheter. 

Uansett faglig bakgrunn gir Meisnerteknikken et godt og håndgripelig grunnlag for å håndtere livet som skuespiller (om det så er for scene eller film) og som menneske forøvrig. 


Vi arbeider med:  

Dagsplan dag 1: 

Modul 1 — Å Leve Sannferdig 

* Trene opp aktiv lytting
* Fjerne destruktiv selvbevissthet
* Styrken av sårbarhet og bli affektert av scenepartneren
* Fjerne forventning, forskuttering og antakelser fra skuespillet vårt 


Målet med modul 1 er å trene opp evnen til å leve sannferdig fra øyeblikk til øyeblikk, uten å dvele i fortiden, eller strebe mot framtiden. Det er kun her og nå som gjelder. Vi vil også lære å nyte utforskingen av det uforutsette i stedet for å klamre oss til et gitt resultat. Og viktigst av alt så lærer vi å virkelig lytte. 


Dagsplan dag 2: 

Modul 2 — De Imaginære Omstendigheter 

  • Relasjoner og synsvinkler 
  • Behov, dvs. hva jeg ønsker oppnå i scenen
  • Emosjonell preparasjon
  • Fysisk aktivitet 


Modul 2 tar steget videre fra hva det vil si «å leve sannferdig», til hva det vil si å leve sannferdig under "imaginære omstendigheter». Det utgjør et stort skritt, og er det første møtet med fantasiens verden, samtidig som vi ivaretar den sannferdige forankringen lært i modul 1. 


Form: Workshop 

Mål:  Å ta fokuset bort fra seg selv og over på scenepartneren.  Å leve sannferdig under imaginære omstendigheter. 


Forberedelse: Ingen forberedelser nødvendig.


Ta med: Drikkeflaske, noe å spise og en notatbok.


Om kursholder:  

Haakon M. A. Smestad er en skuespiller, teaterregissør og coach fra Trondheim. Han har fem års skuespillerutdanning fra Norge, Danmark og England, med en Master of Arts/ MA Acting (Classical) fra Royal Central School of Speech and Drama i London. Masteroppgaven omhandlet kreative blokkeringer og frigjøringen av vår egen stemme, noe han drar nytte av i sine workshops. Han er spesialisert i utøvelsen av Shakespeares verker og har undervist Meisnerteknikk i flere år. Han har arbeidet ved mange scener i inn og utland, blant annet ved Den Nationale Scene i Bergen, New Diorama i London, The Space i Istanbul. Det siste året (2017 - 2018) har han arbeidet «Down Under» i New Zealand og Australia hvor han blant annet spilte Iago i Pop-Up Globes oppsetning av «Othello" til flotte anmeldelser. Haakon er også medeier og co-kunstnerisk leder av Teaterterminalen som vant Bergensprisen i 2013 for Årets Scenekunst. Han har vanligvis base i London, men er for tiden aktuell i Oslo med «The Serpent Under It» produsert av The Norwegian Shakespeare Company, og instruert av Heddaprisvinneren Øyvind Osmo Eriksen. 
 

Registreringsskjema