Deltager.no er blitt LetsReg- Norges ledende påmelding og betalingsløsning

Vossamøtet 2022

VELKOMMEN TIL VOSSAMØTET 2022!

Sted: Park Hotell Vossevangen 
Dato: 21. oktober - 23. oktober 2022


Bergen og Omegn Birøkterlag inviterer til Vossamøtet 2022. På årets konferanse får du oppleve et spennende program med norske og internasjonale foredragsholdere, som gir oss ny kunnskap om driftsteknikker, biehelse, urban birøkt, birøktteknikker og pollinering. I tillegg blir det utstiller med salgs- og informasjonsboder, honningsmaking, kåring av årets vinnere i honning NM, festmiddag og ikke minst faglig anledning til utveksling med mange nye og kjente birøkter fra hele landet! Vi ønsker velkommen og gleder oss til en lang birøkt helg med masse faglig innspill og bi-prat ved baren!


PROGRAM

På årets Vossamøtet får du oppleve et spennende program med norske og internasjonale foredragsholdere, som gir oss ny kunnskap om driftsteknikker, varroa, biehelse, urban birøkt, birøktteknikker og pollinering. 

For alle som ankommer tidlig på Voss tilbyr vi en workshop i sensorisk honninganalyse på fredag ettermiddag. Vi skal gjennomføre en sensorisk analyse av 3 ulike honningsorter etter Honninghubs (Honning NM) proseduren og bedømme disse honningene iht til smak og konsistens. Arrangerement er bare for deltakerne av Vossamøtet. Vi sender mer informasjon om arrangementet til alle påmeldte.


Fredag
16.00-17.30: Tilleggsworkshop: Sensorisk Honninganalyse (separat påmelding, bare for deltakerne av Vossamøtet)
17.30-18.00: Registrering og kaffe
18.00-19.00: Bjørn Dahle // Paringskontroll
19.00-19.15: Pause
19.15-20.00: Andrews honey // Beekeping in USA (online)
20.00: Pizzabuffet og mingling. Pianobar med pianist er åpen for sosial bieprat utover kvelden.

Lørdag
09.00-09.30: Registrering og kaffe
09.30-09.45: Velkommen
09.45-10.15: Hilde Merete Øverby // Norges Birøkterlag
10.15-10.45: Alf Helge Søyland // Sesongen 2022

10.45-11.00: Pause
11.00-12.00: Morten Bull // Vårutvikling
12.00-13.00: Lunsj
13.00-13.45 Bjørn Arild Hatteland // Villbier og honningbier som pollinatorer
13.45-14.00: Pause
14.00-14.30: Helleik Rabbe // Faktabasert birøkt
14.30-14.45: Pause
14.45-15.45: Eric Brinkhof // Naturlig biodynamisk birøkt
15.45-16.15: Pause
16.15-17.00: Marco Neven // Pollineringsbirøkt
17.00-17.15: Pause
17.15-18.00: Randy Oliver// Bees in winter (online)
18.30-19.15: Honning-NM kåring via streaming
20.00: Festmiddag med retter basert på honning.
Pianobar med pianist er åpen for sosial bieprat utover kvelden.

Søndag
09.00-09.45: Anund Helgesen // Min birøkt
09.45-10.00: Pause
10.00-10.45: Kristine Birkeli // Lyngheisenteret
10.45-11.00: Pause
11.00-11.45 Susanne Maria Dørfler //Pollenanalyse
11.45-12.00: Pause
12.00-12.45: Alexander Du Rietz // Birøkteren som gikk mot strømmen
12.45-13.00: Avslutning
13.00: Lunsj og vel hjem.


HONNING-NM

Norgesmesterskap i honning er tilbake i 2022 og vi streamer seremonien under Vossamøtet 2022!

Et samarbeid med Bybi og Honninghub.


MESSE/UTSTILLING

I år har vi igjen flere utstiller med på møtet som skal vise materiell, utstyr eller informere om aktuelle forskningsprosjekter. Alle som er påmeldt kan få et gratis bord i utstillingsarealet for å vise produkter, prototyper, informasjonsmateriell eller andre birøkt-relaterte ting! Ønsker du stand på Vossamøtet så ta kontakt med Leif Helge Molvik på [email protected]

  • BeeWare Prosjekt // Universitetet i Bergen
  • BeeCaution Prosjekt // Universitetet i Bergen
  • Alt til bier // Birøktutstyr
  • Beehivemonitoring // Kuberovervåkingsutstyr



PRISER:

  •  Early Bird- full pakke til og med 31.juli: 2500,- 
  •  Full pakke etter 1. august:  3000,-
  •  Full pakke (medlem Hordaland birøkterlag) etter 1. august: 2700,-
  •  Dagpakke kun lørdag: 1500,-
  •  Kun middag kun lørdag: 500,-
  •  Kun digitale foredrag: 200,-


Påmelding digitale foredrag:

Får du ikke deltatt på Vossamøtet i år? Ikke fortvil. Vi streamer enkelte foredrag til deg direkte der du er.
Prisen for digitale foredrag er 200,-. Du mottar link til foredraget på epost i forkant.

Foreløpig er følgende digitale foredragsholdere booket:

  • Randy Oliver - Amerikansk birøkterkjendis som står bak scientificbeekeeping.com 
  • Andrews Honey - Urban birøkter på Manhattan, New York

Vær obs på at foredragene er på engelsk, og kan bli tatt opp.


Refusjon: 

Påmeldingen er bindende.

Vossamøtet er ikke ansvarlig for de kostnader som påberopes deg som privatperson ved frafall grunnet sykdom eller annet.
Spørsmål om refusjon må derfor rettes til ditt private forsikringsselskap der du har reiseforsikring.


Om arrangementet må avlyses grunnet Covid-19 vil deltakerne refunderes påmeldingsavgift til Vossamøtet, minus påmeldingsgebyr til deltager.no.


OVERNATTING

Du booker selv overnatting til konferansen.

Park Hotell Vossevangen holder av 70 rom til oss til rabatterte priser: 

Kr 975,- per pers. pr døgn i enkeltrom inkludert frokost
Kr 725,- per pers. pr døgn i delt dobbeltrom inkludert frokost

For å bestille hotellrom til disse prisene så sender du en epost til [email protected].
Merk bestillingen "Vossamøtet2022"!

Det er tre hotell i Voss sentrum: Park Hotell Vossevangen (der konferansen finner sted), Scandic Voss og Fleischer Hotell.
Alle de tre hotellene ligger i kort gåavstand til hverandre. 

Kommer du med campingvogn er Voss Camping en kort rusletur unna hotellet.

Ønsker du rimeligere overnattingsalternativer enn hotell så finner du Voss Vandrarheim ca 10 minutt gåtur fra hotellet.
I tillegg tilbys en rekke private overnattingsalternativer på AirBnb.com.


FOREDRAGSHOLDER 2022

+++Oppdateres kontinuerleg+++

RANDY OLIVER // How do Bees survive winter?Randy er utdannet som biolog og  begynte med birøkt i 1967. I dag har han rundt 1000 kuber i Nord-Kalifornia. Han er medforfatter av en rekke vitenskapelige artikler rundt honningbier, skribent for beeculture magazine og er mest kjent for sin svært populære nettside scientificbeekeeping.comHva skjer egentlig i bikuben om vinteren? Randy skal holde et digitalt innlegg for oss på Voss for å fortelle om termodynamikken i en bikube og hvordan honningbiene klarer å overleve i svært kalde omgivelser, som vi har mange av her i Norge. 


Hilde Merete Øverby // En finner styrke i et godt felleskap
En glad nyhet, vår ny generalsekretær i Norges Birøkterlag, Hilde Merete Øverby, er med på Voss i år! :)
 Hilde skal vise hva som Norges Birøkterlag jobber med for medlemmene sine,  hva NB har oppnådd gjennom årene og hva som skal prioriteres i årene  fremover.  Hun skal der også presentere NB sitt nylig utarbeidede  «verktøykasse» for lokal-lag og hvor en kan hente inspirasjon og  informasjon i forhold til birøkting.
I tilegg vil hun gjerne benytte  anledningen til å sparre litt med dere om hva som er viktig for god bihelse,  rekruttering av medlemmer og utvikling av markedet for  norsk honning. Vi ønsker Hilde velkommen til Vossamøtet og gleder oss til innlegget! :)



Anund Helgesen // min birøkt og hva som har gjort den bedreI år får vi besøk av Anund Helgesen! 

Anund er 55 år og lærer i matematikk, naturfag og biologi ved  Notodden vgs. Han er forfatter av «Den nye jegerprøveboka» og har vært  medforfatter på læreverket «kosmos yf» for vgs.
Anund innvintret i overkant av 60 bifolk vinteren 21/22, han produserer  egne dronninger og avleggere. Birøkten hans har grunnlag i kurs i eget  lokallag og knowhow fra kjente og mindre kjente birøktere i Norge og  utland. Å utvide horisonten innen birøkt og prøve  ut metoder er halve moroa med biene. En kan godt få gode råd, men før  de er sammenlignet med andre metoder er de ofte lite verdt.Foredraget  vil ta en vandring gjennom Anunds birøkt, der han fremhever det som  gjennom tiden har gjort hans birøkt bedre både for biene og røkteren.Vi gleder oss til innlegget!

 


Helleik Rabbe // Faktabasert Birøkt
I dette foredraget vil Helleik vise hvordan innsamlede data kan hjelpe oss  med å ta riktige beslutninger i birøkten vår. Faktabasert birøkt støtter  seg på data fra kubevekter samt sensorer som måler temperatur,  fuktighet og lyd inni bikuben. Ved å studere og tolke dataene kan vi  aksjonere, eller ikke aksjonere, med en mye sterkere overbevisning enn  om vi bare skulle synse. Vi får mye bedre kontroll på blant annet  ynglingen, forsituasjonen og trekket og kan treffe riktige beslutninger  slik at vi reduserer risikoen for vinterdød, sult og sverming.



Hele programmet og påmeldingsskjemaet finnes her: https://www.deltager.no/event/377557#init
TROND GJESSING // Et skråblikk på norsk birøkts historie
Trond Gjessing er æremedlem og tidligere generalsekretær i Norges Birøkterlag. Han har vært en kjemperessurs for norske birøktere i mange år og det er helt sikkert at han er en av de mest kunnskapsrike birøkterne vi har her i landet 🇳🇴
Vi er kjempeglad for at han besøker oss på Voss i år! 🙂
Med over 40 års birøkterfaring skal Trond snakke litt om eldre og nyere birøkthistorie og trekke noen linjer fram til dagens birøkt.




ALEXANDER DU RIETZ // Birøkteren som gikk mot strømmen
Alexander gikk all in fra hobby til næring i 2013 og er kjent som Gründer av Heier Du Rietz (https://www.heierdurietz.no/). I dag jobber han med tradisjonell birøkt på Hadeland samt urban birøkt i Oslo. Det som begynte med 2 bikuber i Grünerlokka utviklet seg til millionbedrift. For samarbeidspartnere sine driver han urbane bigårder og grønn omsorg. I 2020 bygget han Norges mest avanserte honningfabrikk på Heiergård på Hadeland.
Kom til Voss og hør på Alexanders unike reise der han har tatt utradisjonelle valg for å nå nye høyder. Med nytenkning og utvikling i fokus har han forandret måten å jobbe som birøkter på, og økt inntektspotensiale på bienes arbeid.
Vi gleder oss til innlegget! 🙂



MARCO NEVEN // Pollineringsbirøkt  
Vi er veldig glade for å ha Marco Neven fra Lærdal med på Voss i år!  Marco er en  birøkter, frukt og bær produsent og pollineringsspesialist. 🐝🍓🍎🍐
Basert på mange års interesse og erfaring i pollinerings-bierøkt vil Marco fortelle oss om:
    - Plantene sin befruktningsfysiologi og insektenes bidrag til dette.
    - Effekten av god pollinering.
    - Kva som skal til for å kunne tilby gode honningbie-pollinerings tjenester.
    - Korleis komme i gang og videreutvikle honningbi-pollinering som fag- og tjeneste.
Mye interessant informasjon for alle, spesielt for de som vurderer å tilby pollineringstjenester som bi-intekt i driften sin!   Vi gleder oss til innlegget! 


Morten Bull // Å påvirke vårutviklingen

Morten er utdannet næringsmiddelteknolog med produktutvikling som spesialfelt og har vært birøkter i 39 år. Han er enormt kunnskapsrik, vel kjent i Norges birøktmiljø og er en svært god formiddler av kunnskap.

Vårtutviklingen er  svært aktuelt i regioner med perioder med ustabilt vær og innesitting, stans i eggleggingen og dertil tilhørende svermeproblematikk på vår og forsommer. Spesielt pollineringsbirøkterne er avhengig av tidlig sterke bifolk for å tilby pollineringstjenester og sikre alternative inntektskjilder. Men problemet er da ofte å få kubene tidlig i gang under vanskelige værforhold. 

Morten oppfunnet dryppfôreren og utviklet Apifôr proteinfôr som i  kombinasjon tilfører bifolket det av protein og væske bifolket  trenger for å yngle. Resultatet blir styrt yngling i perioder uten  trekk, f.eks. ved innesitting tidlig på våren eller etter sommertrekket når pollentilgangen stuper. Storbirøkter med over 300 kuber  melder å ha rundt 30% sterkere kuber i forhold til ufôrede kuber i mai  ved bruk av vårstimulering som beskrevet. Morten skal besøke oss på Voss for å beskrive  planleggingen av en ny birøktsesong allerede fra høsten av og hvilke faktorer som påvirker en god utvikling i kubene.



Bjørn Dahle // Hvordan kan vi oppnå paringskontroll og hvorfor er dette så viktig?

Bjørn Dahle er seniorrådgiver i Norges Birøkterlag og besøker oss på Voss i år.

Honningbienes paringsatferd, hvor dronninger parer seg med flere droner i løpet av flere paringsutflukter gjør det utfordrende å oppnå kontrollerte paringer slik man har for de andre husdyrene. Samtidig er kontrollert paring er en fundamental del av ethvert avlsarbeid der man ønsker å endre egenskapene til individene i populasjonen. I presentasjonen vil Bjørn gjennomgå de ulike metodene man kan bruke for å oppnå kontrollerte paringer og gi praktiske eksempler fra det pågående prosjektet BeeConSel https://beeconsel.eu/.


Alf Helge Søyland // Sesong 2022
Vår Alf-Helge Søyland er en birøkt-ikon i regionen og de allerfleste her vet allerede hvem dette er 😊

Han har drevet med bier i en mansalder, holder kurs, driver parestasjoner,  bidrar med sine bier til pollinering i Hardanger og har alltid tid til  alle som ringer og lurer på noe innen birøkt. Pga av innsatesen sin over mange år har han nylig blitt kåret til årets birøkter av Norges Birøkterlag!

Alf Helge jobbet som driftsleder på Arboretet og botanisk hage på Milde i mange år. Han er svært kunnskapsrik vedrørende bieplanter og planter generelt.Han skal oppsummere sesongen 2022 og snakke om årets trekkplanter. 🌻🐝

Han er med hele helgen og skal sikkert gjerne svare på alt dere lurer om innen birøkt og trekkplanter! 



BJØRN ARILD HATTELAND// Villbier og honningbier som pollinatorer i frukthager
Bjørn Arild er forsker ved Nibio og Universitetet i Bergen. Som økolog og entomolog har han forsket mye på pollinerende insekter, effekt av plantevernmiddel på bier og pollinering i frukthager.
Optimal pollinering er avgjørende for å få gode avlinger i frukt og bær. Men hvilke faktorer er viktige for å oppnå gode arbeidsfohold for pollinerende insekter? Dette skal Bjørn Arild fortelle oss om når han besøker oss på Voss.

https://www.nibio.no/ansatte/bjorn-arild-hatteland




ERIC BRINKHOFF // BIODYNAMISK BIRØKT
Skal vi røkte på birøkterens eller på bienes premisser? Eller finnes det en mellomvei? Kan vi røkte biene på en mer naturlig måte?
Eric Brinkhof startet med birøkt i 1992 og har siden utviklet birøkten sin mer og mer i en naturlig retning. Han driver på biodynamisk vis og er Norges første demeter-sertifiserte birøkter. Han forteller hvordan det er mulig å komme biene i møte ved å tilpasse driften til deres naturlig behov og likevel høste honning.



INNTRYKK FRA 2021

Registreringsskjema