
Norge har blitt en ostenasjon i verdensklasse og stadig flere gjester etterspør mer kunnskap om ost. OsteCompagniet og Norsk Gardsost inviterer nå til kurs med to inspirerende samlinger der vi dykker ned i ostens fantastiske verden. Målet er å utdanne kunnskapsrike «osteeksperter» som gjør at ditt serveringssted eller din butikk blir gjestenes førstevalg på ost.
Hovedkursleder for OsteEksperten er Katharina Sandberg Lund – faglært servitør, leder for OsteAkademiet hos OsteCompagniet AS og dommer i OsteVM i Bergen i 2018.
Øvrige kursholdere se
Målgruppen for kurset er servitører, kjøkkensjefer, ferskvaresjefer og andre osteinteresserte i proffmarkedet.
2 samlinger à 2 dager inkludert besøk på gårdsysteri.
Kunnskapsrike foredragsholdere fra hele ostebransjen.
Smaking av flere spennende oster hver dag.
Program
1. samling: 7.-8. januar 2020
- Hvordan lages ost?
- Hvordan bedømme ost?
- Terroir (fòr, melketype, rase, etc.)
- Historie, ulike land og kulturer
- Tradisjonsprodukter
2. samling: 17.-18. mars 2020
- Tilbehør til ost
- Ost i matlagning og sesonger for ost
- Besøk på gårdsysteri
- Osteeksamen
Kursavgift per deltager er kr 9 990,- og vil bli fakturert via bedriftens kundenummer i TINE.
Påmeldingen er bindende.
Det gis 30 % rabatt ved påmelding senest 15. desember.
Ved avmelding inntil to uker før kursstart vil halve kursavgiften bli fakturert. Etter dette vil kursavgiften faktureres i sin helhet.
Kursavgiften inkluderer, i tillegg til mye ny kunnskap:
- Lunsj alle fire dagene
- Middag dag 1 på begge samlinger, inkl. 2 drikkeenheter
- Kursmateriell og kursbevis (diplom og pin for bestått eksamen sendes i etterkant)
- Ost og tilbehør til smaking
Kursholdere:
Jørn Hafslund, Ostegården
Fikk tilværelsen snudd på hodet da Ostegården vant World Cheese Awards på hjemmebane i Bergen i 2018 med fastosten Eldgammal Fanaost.
Gunnar Waagen, Tingvollost
Mangeårig leder i Norsk Gardsost som driver Tingvollost på Nordmøre sammen med familien. I 2016 vant de World Cheese Awards med blåmuggosten Kraftkar, og satte Norge for alvor på det internasjonale ostekartet.
Katharina Sandberg Lund, OsteCompagniet
Faglært servitør og osteekspert med lang erfaring som osteansvarlig i dagligvare. Nå leder hun OsteAkademiet som driver med kurs og opplæring for OsteCompagniet og TINE, og er også dommer i NM i ost og World Cheese Award.
Jan Arne Moen, Frogner Special
Selverklært ostenerd med over 30 års erfaring i dagligvarehandelen, blant annet fra Meny Colosseum. Eier og driver i dag ostebutikken Frogner Special, og er også dommer i NM i Ost og i World Cheese Award.
Pascale Baudonnel, Yster og foregangskvinne for norsk gardsysting
Oppvokst ved et lite ysteri i fjellene i Sør-Frankrike og helt sentral i utviklingen av norsk gardsysting av rå melk. Tok initiativ til å stifte Norsk Gardsost og har vært mangeårig leder der. Jobber i dag ved Sogn Jord- og Hagebruksskole med kompetanseheving på ost.
Olav, Lie Nilsen, Hotelleier på Thorbjørnrud Hotell og bonde på Øvre Kjekshus Gård
Eier og driver Thorbjørnrud Hotell med eget ysteri der de lager sine prisbelønte oster. Olav er også bonde på Øvre Kjekshus Gård som fungerer som hotellets «spiskammers».
Kathrin H. Aslaksby, yster og sekretær i Norsk Gardsost
Driver småbruket Nørrestogo i Øystre Slidre, Valdres. Om sommeren er hun budeie på Olestølen og foredler melk av rå økologisk geitemelk, og om vinteren jobber hun som sekretær i Norsk Gardsost.
Liv Sølverød fra Molde Mastittlab
Leder for TINE Mastittlaboratoriet i Molde som tilbyr melkeprodusentene analyser som bidrar til å opprettholde god dyrehelse, god produktkvalitet og god lønnsomhet i melkeproduksjon.
Pål Jetmundsen, TINE Partner
Kokk og matfaglig ansvarlig i TINE Partner, der han blant annet holder kurs i hvordan bruke ost i matlaging.
May-Liss Røsberg Hegglund og Cathrine Rabben, TINE FoU
May-Liss og Cathrine jobber som produktutviklere for ost ved TINE FoU, og er begge ostedommere i både NM i ost og World Cheese Awards.
VELKOMMEN PÅ KURS

