ByBi SMAKSLAB- for birøktere

Foto: fotostudio Dreyer+Hensley

Honning – den nye vinen!

Velkommen til en spennende kveld inn i honningens komplekse verden. Kurset tar deg gjennom ulike øvelser hvor du lærer å skille aroma og smak på sortshonninger som lyng og bringebær – noe som er velkjent for norske forbrukere – til mer spesielle som eksempelvis lind og honningdugg. Du vil også lære å definere mer komplekse honninger med et rikere innhold av blomsterkilder, multiflorale honninger. Vi vil lukte og smake på særegne utenlandske sortshonninger som ikke produseres i Norge. 

ByBi administrerte NM i Honning i år og vi har derfor spesiell tilgang til gull-kårete honninger. Vi vil sammen smake på flere av disse og la oss begeistre over deres kulinariske kvaliteter. 

Honning er en råvare der jordsmonn og vegetasjon – terroir sier man i vin-språket – bestemmer smaken. Smaksrikdommen er like variert som i vinverdenen. Dette edle goutmetproduktet er det vi røktere som fremskaffer, i samarbeid med våre bifolk. Vi vil snakke om hvordan vi røkter for best honningkvalitet, om vesentlige faktorer som sommerfôring, siling, poding og krystallisering. Vi vil se hvordan biene omdanner nektar til honning, hvordan lagring og temperatur påvirker holdbarhet, konsistens og smaksopplevelse. Honning er ett av de mest forfalskede produkt verden over, vi forteller om status i verden og i Norge.

• Honning med krystaller; ulike land har ulike krav – vi smaker og vurderer
• Holdbarhet; lagring, temperatur, vannmengde, diastase, HMF etc
• Resultater av ByBis molekylære forskning på honninger – smakshjul og smaksprofil
• Kommunikasjon og merkevarebygging, etiketter, feilinformasjon og bruk av buzzord
• Utvikling av et språk for honning; honning – den nye vinen!
• Nasjonalt og internasjonalt regelverk
• Prising!
• Italia og honning – et godt eksempel

Kurset holdes på norsk og engelsk.

KURSLEDERE

Anastasiya Dykyy: kvalitets- og smaksleder i ByBi, forsker og molekylærbiolog utdannet ved NTNU. Jobbet med molekylæranalyser av forskjellige matvarer, nå med ulike honningers molekylære smaksprofil. Kurset gjennom Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensoriale del Miele / Honey Sommelier Program.

Ragna Ribe Jørgensen: faglig leder i ByBi, sertifisert birøkter, idehistoriker ved UiO, ansvar for ByBis forskningsprogrammer. smaksprofil. Kurset gjennom Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensoriale del Miele / Honey Sommelier Program.

Anastasiya og Ragna leder utviklingen av ByBis Smakslab-satsning. Hør radio P2 Ekko «honning – den nye vinen»
 

Registreringsskjema

Fornavn
 *
Etternavn
 *
E-postadresse
Klasse/kategori
 *
Mobil
 *