Deltager.no er blitt LetsReg- Norges ledende påmelding og betalingsløsning

OPPLEV OLSOK PÅ FÆRØYENE


EN UNIK OPPLEVELSE.


Langt ute i Atlanterhavet kneiser øyriket Færøyene som har sterke røtter til Norge.  Naturen er storslått med steile grønne fjellsider, dype grotter, vakre innsjøer og blått hav.   Det er et yrende fugleliv og et reisemål som er ukjent og uoppdaget for mange.  Fargerike byger og idylliske små byer. Menneskene er gjestfrie, kulturen interessant og maten smaker fantastisk.   Olsok er en av de viktigste festene i året, som både er nasjonaldag, dagen da lagtinget settes og minnedang for Olav den hellige, som tross alt var deres konge. 

Med oss på turen har vi som reiseleder Gunnar Larne som er oppvokst på

Færøyene.  I to år fra han var 17 til 19 år, livnærte hand seg som fisker og fangstmann på og rundt Færøyene. Han har bodd i Norge siden 1970, men tilbringer de fleste sommerferiene på Færøyene. Han har vært leder av Norsk-Færøysk Lag samt holder foredrag om Færøyene.  PROGRAM

PROGRAM:

Dag 1:  Søndag 28. juli. 

Kl. 06.00 Avgang fra Sola flyplass

Kl. 07.10 ankomst København

Kl. 08.30 avgang  København

Kl. 09.45 ankomst Vagar lufthhavn.


Gunnar møter dere på flyplassen og i buss til vårt hotell for avlevering av bagasje.   Gunnar forteller om opplevelsene under Olsok og hva som venter oss.

 Innsjekk på det 4 stjerners hotellet  Brandan.  Hotel Brandan i hovedstaden Tórshavn er relativt nytt og ligger noen hundre meter utenfor sentrum.   Det har treningssenter, bar og terrasse. Hotellet har en restaurant og døgnåpen resepsjon og tilbyr romservice og gratis WiFi overalt. Du kan også leie sykkel på hotellet og se deg rundt i området.Alle rommene på hotellet har skrivebord, flatskjerm-TV, sengetøy, håndklær og eget bad. Boenhetene har i tillegg vannkoker og klesskap.  Hotellet har også badstue.

Tórshavn er Færøyenes hovedstad og ligger på østkysten av hovedlya Streymoy.  Byen går helt tilbake til 800 tallet da norske vikinger ville vekk fra det hardføre styret til Harald Hårfagre.  De valgte å bosette seg her og etablerte sitt eget ting.  Byen har aldri vært gjenstand for noen større bybranner.  Her finner vi en rekke hus med historie fra 1500- og 1600 tallet.  Byens havn er travel.  Her finner vi fiskeindrustiren så vel som cruise- og fergetrafikk.  Byen har en vakker og variert arkitektur, og et rikt kulturliv. 

Programmet  for Olsok er omfattende.   Vi får detaljert program når det foreligger. Det pleier å inneholde:

•            Prosesjon av idrettsfolk til  Løgtingið (nasjonalforsamlingen)

•            Olsok-talen og den offisielle åpningen, vanligvis kl. 1400

•            Omvisning i den gamle bydelen i Tórshavn

•            Kapproing (Færøyenes nasjonalsport) – siste konkurransen for året


Vi vil i dag få en vandring i den gamle delen av Tórshavn. Vi ser på de gamle trebygningene og drar ut til Tinganes der deler av regjeringen (Landsstýrid) holder til. På Tinganes holdt man ting i gamle dager (Løgting). Der kunne alle frie menn møte. Løgtingid er eldre enn Altingid på Island.

Lunsj på egen hånd denne dag.  Da det skjer noe overalt i byen.  Tilbake til hotellet.

Vi møtes i resepsjonen om kvelden og får en velkomstdrink og et lite foredrag av Gunner om Færøyene.  Buffetmiddag inkl. 1 glass vin eller 1 glass øl.

Dag 2:  Mandag 29. juli. 

Frokost på hotellet.  Dagen pleier å inneholde følgende:

•            Politiske og administrative ledere går i prosesjon til kirken. Olsokgudstjeneste. Etter gudstjenesten går de til parlamentsbygningen. Korsang med olsokkantaten. Etterpå blir for øvrig Løgtingið satt og statsministeren holder sin olsoktale (tilsvarer Stortingets åpning og trontalen.

Gunnar tar med gruppen til: 

•            Atelieret til kunstmaleren Kári Svensson

•            Kunstutstilling i Listaskálin (Nasjonalgalleriet). Der ser vi på olsok-utstillingen og på den permanente utstillingen.

•            Nordens hus  (vanligvis er det en kunstutstilling der under olsok). Nordens hus har en særpreget arkitektur. Huset er tegnet av en norsk og en islandsk arkitekt.

•            Klokken 24.00 begynner allsangen (den blir ikke avlyst - uansett vær). Etter sangen blir det færøysk dans i gatene (vanligvis til kvadet ”Ormurin langi”, som er diktet at en av en av Gunnars forfedre. Noen vers ble for øvrig gjendiktet til norsk av Per Sivle. Senere har noen oversatt resten.


Det er mye å oppleve på ettermiddagen.  Hesteløp, dans, diverse musikktilbud og kunstutsillinger.  29. juli er den største festdagen på Færøyene.  Mange stiller i fargerike bunader, og folk danser de tradisjonelle ringdansene, som vi kan ta del i. 

Buffet middag på Branden hotell om kvelden inkl. 1 glass vin eller 1 glass øl.   Lunsj på egen hånd denne dagen.

Dag 3.  Tirsdag 30. juli -  GØTA.

Frokost på hotellet og busstur til Eysturoy, Færøyenes nest største øy, som byr på markante landskaper, fantastisk utsikt og svingete veier

Vi drar til bygda Gøta på østsiden av Eysturoy. Gøta var sete for den innflytelsesrike høvdingen «Tróndur í Gøtu». Ved statuen av Tróndur vil jeg gi et kort overblikk over færøysk historie i vikingtiden, Deretter skal vi besøke en av de tradisjonelle trekirkene. Så skal vi se på museet «Blásastova. Der blir det en lett lunsj.

Etter et måltid besøker vi Halbera Ólavsdóttir. Hun designer og produserer ullvarer. Halbera henter inspirasjon blant annet fra fjellene som omgir Gøta. Her er det ikke snakk om masseproduksjon. Hun lager alle plaggene selv. I Gøta er det også en moderne kirke med glassmalerier av den kjente kunstneren Tróndur Patursson. Det blir siste post på programmet i bygda. Middag på en restaurant i Tórshavn inkl. 1 glass vin eller 1 glass øl.

Dag 4:  Onsdag 31 juli  - NÓLSOY.

Frokost på hotellet og vi tar fergen «Ternan» fra Tórshavn til Nólsoy kl. 0930.  Gunnars hjembygd. Nólsoy var også hjembygden til nasjonalhelten Nólsoyar-Páll og det sies at en skotsk prinsesse bodde i bygda. Gunnar forteller om øyas historie og særtrekk.  Vi går på en fottur til østsiden av øya der vi kommer i nærheten av ura der de tidligere drev fuglefangst. De som ikke vil gå langt kan gå en kortere tur, og ha Rorbua til Gunnar som base. På turen passerer vi tuftene etter den gamle bygda og ser hvor prinsessen bodde.  Vi vil besøke bygdemuseet «Brunn», og for de som er interessert i energi-produksjon kan det nevnes at øya har en vindmølle, som dessverre ikke har vært noen suksess.  Retur med Ferge til Torshavn kl. 18.25.  

Husk sekk, sitteunderlag, vanntett yttertøy, genser, kamera, evt. Vannflaske, sjokolade og gåstaver.

Lunsj i dag er i Royndarhusid hvor vi får servert smørbrød og kaffe.  Om ettermiddagen blir det servert middag på samme sted.  Inkl.  vin og øl til middagen.

Dag 5:  Torsdag 1. august.  Gjogv, Hvalstasjone ved Áir / KIRKJUBØ

Busstur nordover på østsiden av Streymoy, over brua til Eysturoy og til bygda Gjógv.  Gjógv er det færøyske ordet for kløft. I kløfta er det landingsplass for småbåter. Hvert år arrangeres det gudstjeneste i kløfta. På tilbakeveien stopper vi og ser på utsikten til de to frittstående klippene «Risin» og «Kjellingin.  Ved Áir er det en nedlagt hvalstasjon. Det er bare tre hvalstasjoner av norsk type som er bevart. Den ved Áir er den eneste på den nordlige halvkule. Hvalstasjonen skal restaureres og bli museum. Dette arbeidet er ikke fullført. Vi gjør et stopp og ser på stasjonen.  Vi har med oss nistepakke fra hotellet i dag. 

Ca kl. 1830 drar vi med buss til Kirkjubø, bygda som i katolsk tid et kirkelig senter for øyene i vest. I Kirkjubø ser vi på en steinkirke fra 1100-tallet og på den ikke fullførte Magnuskatedralen. Dessuten kommer vi inn i “Roykstovan” som i katolsk tid var biskopens hovedsete. Den er ca 900 år gammel og en av de eldste trehusene i Europa. Det var her at Sverre Sigurdsson ble utdannet til prest. Senere dro han til Norge og ble leder for birkebeinerne. Etter langvarig krigføring vant han over sine motstandere og var konge over Norge 1184-1202. Sverre var den første færøyingen som ble konge over Norge.

Selv om ”Roykstovan” er fredet har den ikke blitt et dødt museum. Historien holdes levende og tradisjoner føres videre. Bonden som bor der nå kan se tilbake på 16 slektsledd før seg på gården. I flere generasjoner har bøndene på gården studert i Norge på Stend landbruksskole.

Når regjeringen på Færøyene får prominente gjester hender det at de blir invitert til middag i «Roykstovan». I vårt opplegg blir det verbale innholdet noe annerledes, men for øvrig er opplegget ganske likt.

Programmet i «Royksstovan» blir omtrent som følger:

• Forrett: Laks på ristet brød  – hvitvin

• Hovedrett: Lammekjøtt fra gården med saus poteter og grønnsaker med stekt færøysk lammekjøtt –

   rødvin

• Dessert basert på rabarbara – portvin

• Kaffe og småkaker – cognac eller likør


Underveis vil bonden fortelle om gården og dens historie. I noen generasjoner har bøndene på denne gården gått på landbruksskole i Norge. Bonden Jóannes Patursson, som er av dem som etter færøyske forhold har relativt mye sau. Han vil fortelle om driften av gården. Jóannes har nylig startet forsøk med å dele opp utmarka og legge områder brakk i perioder. Avslutning 2300 – 2400.

Dag 6. Fredag 02. august  VÁGAR / AVREISE 

Busstransport fra Hotel Brandan til flyplassen.

Avreise Vágar lufthavn kl. 1230. Ankomst Bergen lufthavn, Flesland, kl. 1510. Flight WF 291. Avreise Bergen lufthavn, Flesland, kl. 17.20  Ankomst Stavanger lufthavn, Sola, kl. 1800.

Pris kr. 28.200.- pr. person i dobbeltrom.  Tillegg for enkeltrom er kr. 6.985.-.

Prisen inkluderer:

• Flyreisen fra Stavanger til Færøyene tur/retur.

• Flyskatter pr. dags dato.

• Reiseleder Gunnar Larne på hele turen.

• Transport i førsteklasses busser.

• 5 netter på Brandan hotell inkl. frokost.

• Lunsj på egen hånd dag 1 og 2.  Resten av dagene er lunsj inkludert. 

• 2 buffetmiddager på hotellet inkl. 1 glass vin eller 1 øl.  

• 1 middag i Torshavn på restaurant inkl. 1 glass vin eller 1 øl.

• 1 middag i Royndarhusid inkl. 1 glass vin eller 1 øl

• 1 festmiddag i Roykstovan inkl. diverse drikke. 

• Utflukter som nevnt i programmet. 


Praktiske opplysninger:  

Færøyene som turistland. Færøyene har vært relativt lite preget av turisme. Destinasjonen egner seg for folk som vil oppleve noe, og som ikke er opptatt av å nyte sine drinker ved swimmingpoolen. Turismen er økende og høysesongen er rundt olsok. Det er dog ikke islandske tilstander.

Språk. Færøysk er et norrønt språk.  Færøyinger forstår godt norsk og de svarer på et slags skandinavisk eller dansk. Færøyingene er for øvrig de som best forstår sine naboer i Norden. 

”The Land of Maybe” – været på Færøyene En brite skrev engang en bok der han beskrev Færøyene som “The Land of Maybe”. 

Beskrivelsen er ganske dekkende da det stadig skiftende været fører til at man på Færøyene ofte må endre planer underveis. På Færøyene er det kystklima preget av mange og brå endringer.

Deltakerne må derfor være innstilt på at enkelte aktiviteter på programmet kan bli avlyst eller flyttet til andre tidspunkt enn det som er planlagt eller erstattet med andre aktiviteter.  Noe improvisasjon må vi regne med.


Klær.  

I programmet er det lagt opp til at vi skal oppholde oss en del ute i naturen. Man bør derfor ha med seg varme klær; dessuten bør man ha med seg klær som er vindtette og vanntette.  Skikkelig fottøy er også nødvendig.  Vi anbefaler fjellstøvler eller eventuelt gummistøvler. En god hovedregel er å være utstyrt som for en vandring i fjellet i Norge sommerstid. Under olsok går mange færøyinger i færøysk nasjonaldrakt. 

Utstyr.

 Jeg anbefaler at deltakerne tar med: En liten ryggsekk, sitteunderlag. Det kan også være greit å ha med: En liten kikkert, kamera, mobiltelefon. Telefonkode for Færøyene er ++298 eller 00 298. De som pleier å dra på gåturer utenom programmet kan med fordel ta med kompass, før du vet ord av det kan området være dekket av tåke. De som bruker gåstaver kan ha god nytte av dem på turer i utmark.  Foto. Fotointeresserte vil finne mange motiver på Færøyene (landsskap, sjø, fugleliv, sauer, bygninger, olsok mm). De raskt skiftende lysforholdene byr på spennende muligheter.

Valuta.   

Færøyene har egne pengesedler, men det brukes danske mynter.  Kursen tilsvarer den danske.  Danske kroner er også gyldig betalingsmiddel. Færøyske penger kan tas ut i minibanker, for eksempel på flyplassen og i Tórshavn sentrum.

Programmet 

Under utarbeidelsen av programmet er det blant annet tatt sikte på å gi opplevelser knyttet til natur, kultur, historie; samt å gi en orientering om Færøyene av i dag (herunder orientering om politiske forhold). Programmet kan bli justert.   Vi tar også forbehold om endringer av valutaen

                                         

                                              

Velkommen til tur i vesterled !

 

Registreringsskjema

Fornavn
 *
Etternavn
 *
E-postadresse
 *
Mobil
 *
Adresse
 *
Stasen medlem
 *
Klasse/kategori
 *
Spesielle ønsker/informasjon
 *